staartje-v2-6
kleine foto
wat kinderen zeggen1

Stress, angst en hondenfobie

Wie niet gewend is aan honden ervaart vaak enige spanning in het bijzijn van een hond. Bij een buitensporige angst voor honden spreken we van een hondenfobie. De kans is klein dat een hond daadwerkelijk levensbedreigend is. Mensen met een hondenfobie weten dat ook wel, maar het lichaam reageert alsof er ernstig gevaar dreigt. In Nederland worden1,5 miljoen honden als huisdier gehouden, die meerdere keren per dag worden uitgelaten. Heel wat kinderen worden in hun functioneren belemmerd door de angst voor al die honden.

Oefeningen

Bij Quizpel kan een kind door middel van oefeningen zijn hondenangst de baas worden. Allereerst proberen we het kind inzicht te geven in zijn eigen angst. Hoe en wanneer ontstaat die? Wat gebeurt er dan in je lijf? Op een speelse manier krijgt uw kind kennis over honden, hondentaal en hondengedrag, maar ook inzicht in zijn eigen handelen. Als kinderen het gedrag van de hond kunnen ‘lezen’ - en dus kunnen voorspellen -, geeft hun dat zekerheid en controle. Dat is een voorwaarde bij het overwinnen van hun angst.

Via allerlei leuke oefeningen leer ik hun als coach omgaan met ‘hondensituaties’. Hoe sta je stevig? Hoe houd je je ademhaling onder controle, ook in een spannende situatie? Wat kun je zelf doen? Wat kun je aan iemand anders vragen?
Uiteraard vinden de eerste trainingen plaats zonder hond, later met hond op veilige afstand, en uiteindelijk mag onze vriendelijke viervoeter meedoen. Maar bij elke training gaan we uit van wat uw kind aan kan. We nemen kleine stappen, leggen steeds uit wat we doen en maken van elke ontmoeting een feestje.

Interesse? Maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Moeder:
Onze zoon heeft zich tijdens de hele training altijd erg prettig gevoeld. Er werd vooraf besproken wat er gedaan werd. Dit gaf rust. Doordat Liselore ervoor zorgde dat hij zichzelf kon zijn, durfde hij goed aan te geven wat hij wel en niet aandurfde. Het is een training die je elk kind gunt, door meer begrip werd de angst al veel minder en dan op gezette tijden echt oefenen dat geeft vertrouwen. Want niet alleen de hondenangst nam af, het zelfvertrouwen groeide ook. Bedankt Ollie, Pukkie en Liselore wat jullie allemaal voor ons betekent hebben. Het was super.

Jongen 9 jaar:
Het is heel leuk met de honden en ik voelde me hier heel veilig.

Scroll naar boven